Doorgaan naar hoofdcontent

Fermenteren wat is dat nou precies?

Fermenteren wat is dat nou precies?


Dat is een goede vraag. Voor mij inmiddels heel gewoon maar wellicht voor jou een beetje een raadsel. Fermenteren is niet iets wat wij doen, micro-organismen doen dat. Met behulp van vezels (prebiotica) uit fruit groente en peulvruchten, maken micro-organismen stoffen zoals natuurlijke antibiotica, korte keten vetzuren en vitamines. Dit process heet fermenteren. De micro-organismen zitten overal. Op alles wat leeft in de natuur, in de lucht, water op dieren, mensen en voorwerpen. In onze dikke darm leven een factor 10 meer micro-organismen dan het aantal cellen waar ons lichaam is uit opgebouwd. Er wordt geschat dat er 1000 verschillende soorten micro-organismen in onze darmen leven, en maar 25% ervan is bij ons bekend. Je kan je wellicht voorstellen dat de potentiele invloed van deze micro-organismen op onze gezondheid enorm is.

Fermentatie veranderd de smaak, geur kleur en tekstuur van ons eten en drinken. In de meeste gevallen kan je de voedingsmiddelen ook langer bewaren wanneer ze gefermenteerd zijn. Dit komt doordat de micro-organismen korte keten vetzuren produceren. Deze zuren beschermen de voedingstoffen tegen onwenselijke rotting.

Wij kunnen een goede leefomgeving voor de micro-organismen faciliteren zodat ze optimaal kunnen fermenteren. Bij dranken zoals KOMBUCHA en WATERKEFIR voegen we een starter cultuur, suiker en water toe en bij groentes zoals zuurkool en kimchi zout. Het is het belangrijk om er voor te zorgen dat de verhoudingen juist zijn zodat de gefermenteerde dranken en groentes veilig zijn voor consumptie. 

Voor gefermenteerde dranken geld de vuist regel; 10% startercultuur & 5% suiker de fermentatie tijd hangt ook sterk samen met de temperatuur en het soort. De ideale temperatuur ligt tussen de 20-30 graden. De fermentatie van waterkefir duurt 48 uur. Kombucha daar in tegen duurt 3 weken. 

Het benodigde zout gehalte voor kruisbloemige groentes zoals kool en groene bladgroentes is 2,5%, bij komkommer, courgette 3%,  groene peul vruchten 3,5%, pepers 4%, aubergine & tomaat 4,5%. Wegen is essentieel. Je weegt het totaal gewicht in grammen van de groente plus eventueel toegevoegd water dat vermenigvuldig je met het benodigde zout % het aantal wat hier uit komt is het aantal gram zout wat je toe moet voegen om een veilige fermentatie omgeving te creëren. 

Groentes kun je het beste 3 weken laten fermenteren. Zo zorg je er voor dat de Lactobacillus zich optimaal kunnen vermenigvuldigen. Als de Lactobacillus als dominante populatie aanwezig zijn produceren ze genoeg melkzuur om de groentes te conserveren. Ze kunnen 6-9 maanden blijven leven bij een temperatuur van ongeveer 6 graden.

Fermentatie vind niet alleen plaats buiten ons lichaam maar ook binnen ons lichaam. Wanneer je gevarieerd eet zal je ook een diversere darmbiotica hebben. Het belang van een divers microbioom voor onze gezondheid blijkt uit steeds meer onderzoeken. Voeding voor je darm bacteriën wordt ook wel prebiotica genoemd ofwel oplosbare (fermenteerbare) vezels. Deze vezels bevinden zich in fruit, groente en peulvruchten. 

Ons lichaam heeft ook onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels nodig. Deze vezels nemen veel vocht op en zorgen voor een soepele en regelmatige stoelgang. Deze vezels zijn te vinden in volkoren producten, graan producten, zaden en noten. 

Kan je wellicht wat extra vezels gebruiken? Probeer onze SUPER VEZELS een mix van biologische oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels. Voeg eenvoudig toe aan je yoghurt, smoothie of baksels, bekijk onze recepten Zuurdesem OatiesHealthy Brownies, Good stuff.

Omdat onoplosbare vezels veel vocht opnemen is het belangrijk om voldoende te water te drinken 1,5-2 liter per dag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Healthy brownies

Zo lekker dit! Zonder schuldgevoelens... Zoete aardappel ook wel bataat genoemd. Ik vind ze heerlijk. Mijn lijf verteerd zoete aardappels veel beter dan gewone aardappels. Dit komt omdat anders dan dat de naam doet vermoeden de zoete aardappel geen familie is van de aardappel. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie. De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel geen zetmeel maar inuline. Inuline is een fermenteerbare vezel ook wel oplosbare vezel of prebiotica genoemd. Het is een voedingsstof voor je goede darmbacteriën. Inuline beschermt de plant tegen bevriezing. Psylliumvezel is een voedingsvezel ook wel niet-fermenteerbare of onoplosbare vezel genoemd. Dit zijn koolhydraten die niet door je darmen verteerd of opgenomen kunnen worden. Ze komen voor in de celwanden van planten en ze spelen onder andere een rol bij het ondersteunen van de spijsvertering en geven je een verzadigend gevoel na een maaltijd. Psylliumve

Zegt die chocolade eet mij tegen jou?

Roepen al die lekkernijen ook eet mij tegen jou? Eigenlijk zijn het je darm bacteriën die dat roepen. De samenstelling van je darmflora ook wel je microbioom genoemd is net zo uniek als je vingerafdruk. De samenstelling van je microbioom kun je beïnvloeden door wat je eet. Eet je heel veel groente en fruit dan ontwikkelen er micro-organismen die van groente en fruit leven. Eet je echter veel junckfood dan komen er meer micro-organismen die hier van houden. Micro-organismen communiceren met jouw lichaam. Ze zeggen tegen jouw hoofd waar ze behoefte aan hebben. Zo zal een microbioom die voornamelijk bestaat uit juckfood bacteriën je vertellen dat ze patatjes en pizza willen eten. Hieronder een super leuk filmpje over hoe dit werkt. Ik wist dat het niet aan mij lag 🤣. Uiteindelijk ben ik natuurlijk wel degene bepaald wat ik in mijn mond stop. Maar wel goed om te weten dat als je meer gezonde voeding zoals groente en fruit eet dat je uiteindelijk hier ook meer behoefte aan gaat krijgen. Nu

Appeltaart overnight OATS

"Voor als je enorme zin hebt in Appeltaart" Ja joepie appeltaart en dat voor ontbijt. Dat kan toch niet gezond zijn denk je nu. Maar deze variant wel hoor. Om je vingers bij op te eten. Een ochtendfeestje. Ik ben er voor. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Moeilijk? Welnee. Geduld ja - even wachten, maar dan heb je ook wat. Appels zijn overal ter wereld een erg geliefde fruitsoort. De vrucht is makkelijk mee te nemen, bevat geen vet en bevat weinig calorieën. Appels zijn rijk zijn aan vezels (wat hongergevoel voorkomt), ze zijn rijk aan polyfenolen (antioxidanten) & quercetine. Quercetine is een antioxidant die de dood van cellen door oxidatie en ontsteking van neuronen kan verminderen. In combinatie met havermout en kokos yoghurt op natuurlijke wijze gefermenteerd heb je een pre & probiotica ontbijt in een. En het is nog echt lekker ook :0) Bereidingstijd: 10 minuten Wachttijd: 12 uur Portie: 1 persoon Ingrediënten: 1 appel 1/4 citroen 2 grote eetlepels GRANOLA KANEE